De Kluners

Schaatsclub Drachten e.o.

Bij de Kluners kun je natuurlijk ook meedoen aan wedstrijden, hieronder lees je hoe je je kunt inschrijven, welke soorten wedstrijden er zijn en hoe het meedoen aan zo’n wedstrijd gaat. Heb je vragen? Stel ze aan je trainer.

WEDSTRIJDEN THIALF HEERENVEEN

Er zijn voor de pupillen en junioren drie soorten wedstrijden:

  1. Clubwedstrijden: De clubwedstrijden zijn wedstrijden waaraan iedere licentierijder van onze club mee mag doen. Deze avond rijden er dus meerdere categorieën, De Kluners vallen onder groep 1.
  2. Gewestelijke wedstrijden: De gewestelijke regiowedstrijden worden georganiseerd door de baancommissie. Die worden per categorie uitgeschreven voor alle clubs die in Heerenveen en Leeuwarden schaatsen. Het wedstrijdschema geeft aan wanneer de wedstrijden plaatsvinden.
  3. Interclub wedstrijden: Dat zijn wedstrijden tussen de clubs onderling, waarbij elke club met een team aan de start verschijnt. Voor deze wedstrijden wordt STC de Kluners uitgenodigd door de organiserende vereniging. De rijders die mee mogen doen, worden door de trainers geselecteerd en uitgenodigd. Er kunnen individueel en als club prijzen gewonnen worden.

Licentie KNSB

Iedere rijder die lid is van een bij de KNSB aangesloten vereniging, krijgt automatisch een KNSB-relatienummer. Daarmee kun je, als je wedstrijden wilt gaan rijden, een wedstrijdlicentie aanvragen.

Als je meedoet aan onze schaatstrainingen, ben je via De Kluners ook automatisch aangemeld bij de KNSB. Je kunt daarmee een licentie aanvragen om aan wedstrijden mee te doen.

Maar ook voor schaatsers die geen wedstrijden rijden, biedt de KNSB faciliteiten:

Wedstrijden: Om aan schaats- en skeelerwedstrijden mee te doen die worden georganiseerd onder auspiciën van de KNSB, heb je een wedstrijdlicentie nodig. Deze is geldig voor alle disciplines: langebaan, marathon, shorttrack, skeeleren, kunstrijden en schoonrijden.

De licentie is een jaar geldig en loopt automatisch af. Een maand daarvoor krijg je een herinneringsmail zodat je hem tijdig kunt verlengen.

Aanschaf en verlenging lopen via MijnKNSB. Inloggen gaat met de gegevens die je hebt gekregen bij je aanmelding als actieve rijder. Mocht je deze niet meer hebben dan kun je een nieuw wachtwoord aanvragen via je emailadres of je KNSB-relatienummer.

Wedstrijdbandjes

Voor deelname aan wedstrijden is het noodzakelijk dat je beschikt over twee paar armbandjes (blauw/geel en rood/wit).
Deze armbandjes geven aan in welke baan je start.
Binnenbaan: wit (wt) en geel (gl)
Buitenbaan: rood (rd) en blauw (bl)
Armbandjes zijn te koop in de schaatswinkels.
Op de startlijst staat in welke kleur rijdt. Het wedstrijdbandje draag je om je RECHTER bovenarm.

Clubkampioen

Beste seizoenstijd geldt en je moet in ieder geval aan 1 baanwedstrijd hebben deel genomen. Afstand maakt niet uit.
Jongste Pupillen 100-300
Oudste pupillen 100-500
Junioren C/B 500 – 1500
Junioren A en ouder 500 – 1500

Clubwedstrijden

STC de Kluners zitten samen met  STC Rutten, De Pinguïns, STD, De IJsster en STG Dronten in groep 1. Clubwedstrijden worden georganiseerd door de wedstrijdcommissie van de schaatstrainingsgroepen van groep 1, die ook in onderling overleg zelf het programma samenstellen.

De clubwedstrijden worden gehouden op zaterdagavond of zondagavond van 17.00 tot 21.00 uur.

Gewestelijke wedstrijden

De baancommis­sie van Thialf organiseert vooral op maandag gewestelijke wedstrijden. afstanden die bij gewestelijke wedstrijden kunnen worden gereden zijn in combinaties mogelijk. De wedstrijden zijn toegankelijk voor de aangewezen categorieën van die avond.

Huisregels Gewestelijke wedstrijden en Fryslâncup

De gewestelijke wedstrijden worden gehouden op maandagavond van 18.30 tot 22.00 uur.

Marathons

Deelname aan baanmarathons staat open voor leden van trainingsclubs, die op Thialf trainen en die in het bezit zijn van een KNSB-licentie. Pupillen en C-junioren kunnen gratis deelnemen aan marathons.

Klik hier voor alle informatie over het marathonschaatsen.

Fryslâncup

Dan is er nog de Fryslâncup

Vanaf seizoen 2019-2020, met 1 tussenjaar door Covid-19, wordt voor rijders van gewest Fryslân de Fryslân
Cup verreden. Dit is een competitie voor pupillen, junioren C en junioren B. De competitie zal over een aantal
vooraf vastgestelde wedstrijden worden verreden, waarbij de beste rijders uit het klassement aan het eind van
het seizoen de “Fryslân Cup Finale” wedstrijd rijden.
Deelname aan deze wedstrijden is alleen mogelijk voor pupillen en junioren C en B die een
trainingsabonnement hebben voor Thialf of de Elfstedenhal en lid zijn van een vereniging die is aangesloten bij
de baancommissie Thialf of de baancommissie Elfstedenhal.
Inschrijving dient op de gebruikelijke wijze te geschieden via https://inschrijven.schaatsen.nl/

Meedoen aan een wedstrijd

Check altijd even of je op de wedstrijdlijst staat via de inschrijfpagina ga je naar de wedstrijd en kun je de deelnemerslijst bekijken. Sta je er niet op, of klopt er iets niet neem dan contact op met je trainer. Van tevoren kun je de startlijst vinden op de site onder Wedstrijden -> Startlijsten. Dan kun je alvast bekijken wanneer je ongeveer moet starten en welk wedstrijdbandje je nodig hebt. Neem wel altijd alle kleuren bandjes mee, want soms kan de volgorde nog veranderen. Bandjes kun je kopen in het winkeltje in de hal van Thialf.

Voor wedstrijden is het noodzakelijk om vroegtijdig aanwezig te zijn, d.w.z. 45 minuten tot een uur voor de wedstrijd. Zorg ervoor dat je hebt ingelopen en 10 minuten voordat je aan de beurt bent op het ijs staat. Dan kun je nog lekker even inrijden d.m.v. een paar snelle bochtjes, steigerungen en een proefstartje. Houdt je trainingspak zolang mogelijk aan, zodat je het niet koud krijgt. Ook na de wedstrijd geldt weer uitlopen!!

Bij baan- en gewestelijke wedstrijden start je in Kwartetstarts, dus twee ritten achter elkaar. Vooral bij korte afstanden gaat dit snel achter elkaar, dus kom op tijd!

Op de startlijst zijn de ritten genummerd. Deze ritnummers staan ook boven op de grote scoreborden die de ijshal hangen (de nummers die voor de namen staan, zijn hiervoor niet van belang). Mocht het scorebord het onverhoopt niet doen, let dan extra goed op de speaker. Deze roept altijd om welke rit bezig is en wie zich klaar moeten maken voor de start (.Als je je naam hoort, ga je zo snel mogelijk naar het bankje bij de start, je trekt je (extra) kleren uit en let goed op. Er staat altijd iemand van de jury bij de start die iedereen oproept en op de juiste plaats zet.

Dan mag je starten! Als de starter je naam roept ga je naar de eerste lijn. Bij naar de start ga je naar de (tweede) startlijn. Bij klaar neem je de starthouding aan en bij het piepsignaal mag je weg.  Na je race verlaat je de wedstrijdbaan en ga je terug naar de (blauwe) inrijbaan.

Voor de supporters is het natuurlijk leuk om de wedstrijd te volgen langs de kant. Alleen voor de juryleden is het dan lastig om hun werk goed te doen. Toeschouwers moeten daarom op de tribune plaatsnemen tijdens de wedstrijd.

Tot slot:

Jongens en meisjes: ook voor jullie is wedstrijdschaatsen leuk. Je moet niet denken ‘dat kan ik niet’, iedereen kan het. Ook jij! De eerste keer is altijd even wennen maar je zult zien, de volgende keren gaat het steeds beter. Begin maar eens met een clubwedstrijd, de trainers helpen jullie er wel doorheen. Wij rekenen op jullie allemaal.

Heb je nog vragen? Stel ze aan je trainer(s)!

Lid  Baancommissie Thialf

Douwe Boonstra

Flaaiel 13, 9247 DR Ureterp dboonstr@kpnmail.nl 06-42560097


Wedstrijdleider jurygroep  1

Richard van Adrigem

Wedstrijdjury namens de Kluners

  • Douwe Boonstra                     Ureterp
  • Jan Folkers                             Heerenveen
  • Oen-Jan Krist                         Buitenpost
  • Gerrit Link                              Leeuwarden
  • Jikkie van der Meer              Wijnjewoude
  • Dick Nijdam                            Heerenveen

Juryleden gezocht

Om wedstrijden te kunnen blijven organiseren zijn we op zoek naar juryleden die willen assisteren bij de club- en baanwedstrijden. Aanmelden kan bij het bestuur.