De Kluners

Schaatsclub Drachten e.o.

Bij de Kluners kun je natuurlijk ook meedoen aan wedstrijden, hieronder lees je hoe je je kunt inschrijven, welke soorten wedstrijden er zijn en hoe het meedoen aan zo’n wedstrijd gaat. Heb je vragen? Stel ze aan je trainer.

Inschrijven

 • Inschrijven via inschrijven.schaatsen.nl met KNSB relatienummer. klik hier voor meer informatie en om een wedstrijdlicentie aan te vragen. Mocht je je KNSB relatienummer niet weten dan kun je contact opnemen met de ledenadministratie via ledenadministratie@kluners.nl.
 • Inschrijving alleen mogelijk met emailadres waarmee de licentie is aangevraagd en kan via deze link
 • Inschrijving alleen mogelijk met geldige trainingspas en licentie.
 • Elke inschrijving moet direct worden betaald met Ideal
 • Na inschrijving direct betalen anders vervalt de inschrijving. Let op de combinatiekeuze en categorie. Alle keuzes in het inschrijfmenu. Bij een verkeerde keuze wordt de inschrijving geweigerd.
 • Opening en sluitingstijden van de wedstrijden staan op de kalender aangegeven. Reguliere sluiting 1 week van tevoren. Vol=Vol.
 • Afmelding kan online tot sluitingstijd inschrijving.
 • Startlijsten staan op de website van Ane Koopmans. Uitslagen op de website van de KNSB.

Startlijsten

 • De startlijsten worden vrijdagavond voor de wedstrijd gepubliceerd.
 • Indien men zich niet afmeld bij de jury of coach voor een opgegeven wedstrijd, is men niet start gerechtigd voor de volgende wedstrijd.
 • Indien men na de eerste rit geen tweede kan of wil rijden moet men zich afmelden bij de jury.
 • Afmelden voor een wedstrijd kan via trainer of coach uiterlijk 30 min voor aanvang.
 • Telefonisch afmelden is binnenkort mogelijk. De jurykamer is naar verwachting te bereiken op 0513-637709.
 • Afmelden kan tot een uur voor aanvang van de wedstrijd, daarna gaat de sanctie in.
 • Bij afmelding vindt geen restitutie van inschrijfgeld plaats, alleen in uitzonderlijke gevallen bij ernstig lichamelijk ongemal. Ter beoordeling aan BC thialf

Wedstrijdbandjes

Voor deelname aan wedstrijden is het noodzakelijk dat je beschikt over twee paar armbandjes (blauw/geel en rood/wit).
Deze armbandjes geven aan in welke baan je start.
Binnenbaan: wit (wt) en geel (gl)
Buitenbaan: rood (rd) en blauw (bl)
Armbandjes zijn te koop in de schaatswinkels.
Op de startlijst staat in welke kleur rijdt. Het wedstrijdbandje draag je om je RECHTER bovenarm.

Clubkampioen

Beste seizoenstijd geldt en je moet in ieder geval aan 1 baanwedstrijd hebben deel genomen. Afstand maakt niet uit.
Jongste Pupillen 100-300
Oudste pupillen 100-500
Junioren C/B 500 – 1500
Junioren A en ouder 500 – 1500

Baanwedstrijden

STC de Kluners zitten samen met  STC Rutten, De Pinguïns, STD, De IJsster en STG Dronten in groep 1. Baanwedstrijden worden georganiseerd door de wedstrijdcommissie van de schaatstrainingsgroepen van groep 1, die ook in onderling overleg zelf het programma samenstellen.

De baanwedstrijden worden gehouden op zondagavonden van 17.00 tot 21.00 uur.

Gewestelijke wedstrijden

De baancommis­sie van Thialf organiseert vooral op maandag gewestelijke wedstrijden. afstanden die bij gewestelijke wedstrijden kunnen worden gereden zijn in combinaties mogelijk. De wedstrijden zijn toegankelijk voor de aangewe­zen categorieën van die avond.

Marathons

Deelname aan baanmarathons staat open voor leden van trainingsclubs, die op Thialf trainen en die in het bezit zijn van een KNSB-licentie. Geen licentie op de wedstrijddag aanwezig, dan kan men niet deelnemen aan de wedstrijd.

Inschrijven voor marathonwedstrijden kun je uiterlijk een week van te voren via de digitale inschrijfpagina.

Voor alle info over de marathons: www.marathonschaatsenfriesland.nl

Interclubwedstrijden

Interclubwedstrijden zijn wedstrijden waarvoor we door andere clubs worden uitgenodigd. Om het niveau van onze club te vergelijken met andere clubs gaan we elk jaar met een aantal leden, zowel jeugd als ouderen, naar de inter-clubwedstrijden. Aan deze wedstrijden doen schaatsenrijders mee uit verschillende delen van Nederland. De rijders die mee mogen doen, worden door de trainers geselecteerd en uitgenodigd. Er kunnen individueel en als club prijzen gewonnen worden.

Gewestelijke kampioenschappen

Dan zijn er nog de gewestelijke kampioenschappen. Aan het eind van het seizoen worden rijders geselecteerd op basis van hun gereden tijden.

Meedoen aan een wedstrijd

Check altijd even of je op de wedstrijdlijst staat via de inschrijfpagina ga je naar de wedstrijd en kun je de deelnemerslijst bekijken(Lijst). Sta je er niet op, of klopt er iets niet neem dan contact op met je trainer. Van tevoren kun je de startlijst vinden op de site onder Wedstrijden -> Startlijsten. Dan kun je alvast bekijken wanneer je ongeveer moet starten en welk wedstrijdbandje je nodig hebt. Neem wel altijd alle kleuren bandjes mee, want soms kan de volgorde nog veranderen. Bandjes kun je kopen in het winkeltje in de hal van Thialf.

Voor wedstrijden is het noodzakelijk om vroegtijdig aanwezig te zijn, d.w.z. 45 minuten tot een uur voor de wedstrijd. Zorg ervoor dat je hebt ingelopen en 10 minuten voordat je aan de beurt bent op het ijs staat. Dan kun je nog lekker even inrijden d.m.v. een paar snelle bochtjes, steigerungen en een proefstartje. Houdt je trainingspak zolang mogelijk aan, zodat je het niet koud krijgt. Ook na de wedstrijd geldt weer uitlopen!!

Bij baan- en gewestelijke wedstrijden start je in Kwartetstarts, dus twee ritten achter elkaar. Vooral bij korte afstanden gaat dit snel achter elkaar, dus kom op tijd!

Op de startlijst zijn de ritten genummerd. Deze ritnummers staan ook boven op de grote scoreborden die de ijshal hangen (de nummers die voor de namen staan, zijn hiervoor niet van belang). Mocht het scorebord het onverhoopt niet doen, let dan extra goed op de speaker. Deze roept altijd om welke rit bezig is en wie zich klaar moeten maken voor de start (.Als je je naam hoort, ga je zo snel mogelijk naar het bankje bij de start, je trekt je (extra) kleren uit en let goed op. Er staat altijd iemand van de jury bij de start die iedereen oproept en op de juiste plaats zet.

Dan mag je starten! Als de starter je naam roept ga je naar de eerste lijn. Bij naar de start ga je naar de (tweede) startlijn. Bij klaar neem je de starthouding aan en bij het piepsignaal mag je weg.  Na je race verlaat je de wedstrijdbaan en ga je terug naar de (blauwe) inrijbaan.

Voor de supporters is het natuurlijk leuk om de wedstrijd te volgen langs de kant. Alleen voor de juryleden is het dan lastig om hun werk goed te doen. Toeschouwers moeten daarom op de tribune plaatsnemen tijdens de wedstrijd.

Tot slot:

Jongens en meisjes: ook voor jullie is wedstrijdschaatsen leuk. Je moet niet denken ‘dat kan ik niet’, iedereen kan het. Ook jij! De eerste keer is altijd even wennen maar je zult zien, de volgende keren gaat het steeds beter. Begin maar eens met een clubwedstrijd, de trainers helpen jullie er wel doorheen. Wij rekenen op jullie allemaal.

Heb je nog vragen? Stel ze aan je trainer(s)!

Lid  Baancommissie Thialf

Douwe Boonstra

Flaaiel 13, 9247 DR Ureterp dboonstr@kpnmail.nl 06-42560097


Wedstrijdleider jurygroep  1

Richard van Adrigem

Wedstrijdjury namens de Kluners

 • Douwe Boonstra                     Ureterp
 • Jan Folkers                             Heerenveen
 • Oen-Jan Krist                         Buitenpost
 • Gerrit Link                              Leeuwarden
 • Jikkie van der Meer              Wijnjewoude
 • Dick Nijdam                            Heerenveen

Juryleden gezocht

Om wedstrijden te kunnen blijven organiseren zijn we op zoek naar juryleden die willen assisteren bij de club- en baanwedstrijden. Aanmelden kan bij het bestuur.