De Kluners

Schaatsclub Drachten e.o.

schaatsen.nl 30-12-2013 14:50

Bij de komende Spelen in Sotsji heeft Nederland drie kanshebbers op de 500 meter voor mannen met Jan Smeekens en Ronald en Michel Mulder. Uniek, want de kortste afstand is voor ons land het minst succesvol geweest in de olympische geschiedenis. Lieuwe de Boer zorgde in 1980 met brons voor de eerste medaille op de sprint.

Lieuwe de Boer in 1984 in Davos | Foto: Soenar Chamid

Lieuwe de Boer in 1984 in Davos

De in Ureterp geboren De Boer begon als wielrenner, maar na een harde val besloot hij het serieus op de schaats te gaan proberen. Op de kortebaan hoorde hij op talent al bij de nationale top, maar toen hij 22 was, ging De Boer pas voor het eerst in Thialf trainen.

Hij debuteerde in 1977 als 25-jarige bij het NK sprint en werd in Assen direct zevende. In de twee seizoenen daarna stond De Boer zelfs op het podium met een derde en tweede plaats.

In het olympische jaar 1980 pakte de Fries ook zilver bij het nationaal kampioenschap. In Den Haag was de 500 meter het probleem niet – De Boer won de kortste afstand twee keer – maar op de 1000 meter verloor hij teveel tijd. De enkelvoudig Nederlands kampioen (1981) was dan ook een specialist avant la lettre, die zich met name richtte op de 500 meter.

Lake Placid
Toch werd De Boer voor de Spelen van 1980 in Lake Placid niet direct gezien als een medaillekandidaat. Hij had drie weken voor de Spelen in Davos wel het Nederlands record op 37,80 gebracht, maar op het hoogste internationale niveau was een vierde plaats op de 500 meter bij het WK sprint zijn beste prestatie geweest.

Op 15 februari 1980 kwam alles echter bij elkaar op de James B. Sheffield Olympic Skating Rink in het noorden van de staat New York. De Boer klokte 38,48 en werd daarmee derde achter de dat toernooi onklopbare Eric Heiden (38,03) en de sterke Rus Jevgeni Koelikov (38,37).

De Boer werd zo de eerste Nederlandse medaillewinnaar op de olympische 500 meter en de eerste Friese schaatser met een plak bij de Spelen.

Gehark
Alles klopte die dag, zo zei De Boer direct na zijn race, maar dat stelde hij in 1999 in de Leeuwarder Courant toch wat bij.

“De eerste honderd meter waren goed, ik ging er rap vandoor. In de eerste buitenbocht raakte ik een sneeuwrand, maar het tweede rechte eind was werelds. De laatste binnenbocht was een gehark. Ik had altijd moeite met de binnenbocht, dat scheelde bij mij al gauw drie tienden van een seconde.”

De Boer, die na zijn loopbaan coach werd in zijn thuisprovincie, zou zich na 1980 niet nog een keer plaatsen voor de Spelen. In 1984 werd de Fries niet geselecteerd voor Sarajevo, omdat Hein Vergeer de voorkeur kreeg. In 1986 beëindigde hij zijn loopbaan op 34-jarige leeftijd met een achtste plaats bij het NK sprint.

Twee jaar later haalde Jan Ykema zilver bij de Spelen van Calgary, voorlopig de laatste medaille voor Nederland op de 500 meter.

Comments are closed.