De Kluners

Schaatsclub Drachten e.o.

Skeelers kopen

Welke skeelers zijn no het beste voor mij? Waar moet ik op letten als ik skeelers koop? Zomaar een paar vragen die vaak gesteld worden, Skeelervereniging Oudewater heeft een prachtig overzichtje gemaakt: http://www.svooudewater.nl/index.php/inline-skaten/materiaal . Mocht je nog vragen hebben, stel ze aan je trainer.

Skeelers zijn te koop bij de bekende schaatswinkels als Haico Bouma, Faber Sport en Van Lingen, maar ook op marktplaats zijn veel goede tweede hands skeelers te krijgen of kijk op het prikbord.

Skeelermateriaal schoonmaken

Lagers schoonmaken voor skeeleraars/skeelerouders en andere verzorgers…

Binnen 30 minuten (exclusief droogtijd) 16 lagers schoonmaken vraagt niet veel meer dan de juiste gereedschappen en een beetje opletten. Handigheid helpt, maar is niet echt belangrijk.

Ten eerste wanneer moet je lagers schoonmaken?

-Iedere keer als je in de regen of op nat wegdek hebt gereden, of:
-Als je lagers kraken en piepen als je rijdt.
-Als je een nieuw seizoen begint en je skeelers hebben een half jaar (met vieze lagers) in de kast gelegen.

Verder nog een aantal misverstanden:

-Ik spuit mijn lagers in (met WD 40 / met olie) na het rijden! (heeft geen zin, het vuil wat aan de buitenkant zit, zal samen met de nieuwe olie in het lager komen!).
-Ik wrijf mij lagers schoon met een doekje! (heeft geen zin, je duwt het vuil van de buitenkant van het lager door het ringetje in het lager!).

Gereedschap:

• Krant
• lageruitnemer(kan ook met je tool waarmee je je wielen aandraait)
• Schone doeken
• Wasbenzine.
• Potje met deksel.
• Potje en koffiefilter
• Water met sop.
• Afwasborstel of tandenborstel (voor wielen) en frame!

Stap 1

De eerste stap is de wielen uit je frame halen. Markeer eerst met een watervaste stift je wielen door ze te nummeren. Het voorste wiel van je linker skate wordt ‘L1’ het derde wiel van je rechter skate wordt ‘R3’, enz.

Stap 2

Dan druk je de lagers uit de wielen. Dit kun je doen door speciaal gereedschap te gebruiken, zoals een lageruitnemer.Dit is natuurlijk de beste manier, zo word met een zo gunstig mogelijke drukverdeling het lager uit het wiel gedrukt. Je kunt natuurlijk ook gewoon een bout pakken die door het lager past en dan d.m.v. op de spacer te drukken het lager eruit te drukken. Dit lukt ook wel, de kans op beschadigen is wat groter,maar als er niet op gek gaat los slaan kan er vrij weinig gebeuren. Let er vooral op dat je het afdekplaatje niet indeukt of beschadigt. Het frame en de wielen kun je schoonmaken met water en sop. Vooral de plek waar de lagers komen, alsmede de gaten in het frame waardoor straks de assen moeten komen moeten schoon zijn. Anders duw je de schone assen met het vuil wat in de gaten zit weer in het lager.Gooi de assen en de spacers alvast in een potje met wasbenzine.

Stap 3

Dan haal je van een kant de afdekplaatjes en -ringen van het lager. Dit kan op 2 manieren, wat afhangt van het type lager dat je hebt.
Voor lagers met een metalen afdichtring:

Hiervoor heb je eigenlijk alleen maar een naald of kopspeld nodig. Het afdekplaatje wordt door een kleine ring tegen de buitenrand van het lager vast gezet. 1 einde van dit ringetje loopt zo af dat je er een naald tussen kunt steken. Steek hier je naald in en trek het ringetje naar het midden toe. hou je duim op het lager zodat het ringetje niet weg kan springen [zeer vervelend om te zoeken in het tapijt, doe het daarom op het aanrecht].

lager_met_ring
Voor de lagers met een rubberen afdekplaatje:Ook hier heb je alleen een naald nodig. Steek je naald tussen het afdekplaatje en de buitenring in. Als je denkt genoeg grip te hebben haal je de ring eruit.

lager_met_rubber_plaatje

Stap 4

Je hebt nu de open lagers voor je liggen.
Maak eerst de afdichtkapjes en de opsluitring schoon door ze in het potje wasbenzine te gooien. Doe het dekseltje op het potje en schudt de boel behoorlijk door elkaar. Laat daarna even rusten waardoor het vuil bezinkt en haal alles eruit en laat het drogen. De wasbenzine verdampt wel, maar kan blijven zitten. Even tikken of slaan met lager op een krant laat het achtergebleven vuil en wasbenzine uit het lager verdwijnen. Je kunt het lager in wasbenzine laten weken, waardoor vuil loslaat en vet oplost. Doe de deksel erop en schudt de boel lekker door elkaar. De wasbenzine zal troebel worden. Haal alles uit de wasbenzine, verwijder de vieze wasbenzine en doe alles weer in het potje met schoon wasbenzine en herhaal het geheel. Laat daarna even staan tot vuil bezinkt. Haal alles uit het potje en probeer de lagers met de vingers rond te draaien. Gaat dit niet soepel, klop dan de lagers met de open kant op een hard oppervlak, waardoor wasbenzine en vuil uit het lager geslagen worden en probeer een paar keer of het lager wel soepel en zoemend draait. Gebeurt dit niet, terug in de wasbenzine voor nog een beurt en herhaal de procedures tot alle lagers draaien. Lukt dit bij sommige niet, gooi ze dan weg of maak er een sleutelhanger van. Nadat dit laatste gebeurt is laat je de lagers minimaal een paar uur drogen. Pas op: wasbenzine en de dampen daarvan kunnen brandbaar zijn, dus de fles moet afgesloten en opgeborgen zijn.
Als de lagers te drogen liggen kun je de wielen en het frame schoonmaken met een sopje. Vooral het midden van het wiel en de gaten voor de asjes moeten goed schoon zijn. Hier moeten de lagers weer in, als je die plekken niet goed schoonmaakt duw je het vuil gelijk weer in de lagers en kun je opnieuw beginnen.
Pas als alle lagers echt droog zijn kun je beginnen met smeren. Controleer eerst of alle lagers probleemloos ronddraaien. Leg de lagers dan met de open kant naar boven. Pak het smeermiddel en spuit de lagers goed vol. Let op voor een goede werking van de olie moet je de fles regelmatig schudden. Laat de lagers vervolgens een beetje uitlekken en test de lagers even door te draaien tussen de vingers. Draaien ze allemaal soepel, dan zijn ze klaar. Laat ze nog een tijdje uitlekken voordat je ze terugzet in de wielen en dep ze droog met een doek. Vergeet niet de spacers (tussen de lagers in) weer terug te doen voor je de tweede lager terug plaatst.

Stap 5

Als echt alles schoon is mag je weer beginnen met monteren. Leg alle linker wielen en alle rechter wielen bij elkaar op volgorder van 1-4 (of 5) en plaats vervolgens alle rechter wielen op de zelfde volgorde (van R1-R4) in het linkerframe en vice versa. Hierdoor wordt slijtage (meestal aan de binnenzijde van het wiel) gelijkmatig verdeeld over de wielen. De wielen simpel omdraaien in het frame, werkt niet echt goed, omdat er door het rijden een soort looprichting in het wiel is ontstaan wat remmend werkt als je die de andere kant op laat lopen. De wielen van positie in het frame wisselen werkt ook niet (ondanks alle ‘gekopieerde tips op het internet) omdat de bedoeling daarvan is kan zijn de slijtage over wielen gelijktijdig te verspreiden. Waarom werkt dat niet: wiel 1 slijt harder dan wiel , wissel je die om dan heeft wiel 2 (het oude wiel 1) minder contact met wegdek en zal wiel 1 (het oude wiel 2) juist harder slijten. Dus vergeet alle tips over kruislings verplaatsen, wielen draaien of nog erger op een hoop gooien: gewoon het juiste wiel op de juiste plaats en wissel alleen af in linker en rechterframe, dus soms alle logo’s naar binnen en soms alle logo’s naar buiten.

Wasbenzine

Met wasbenzine kun je goed ontvetten, dus dat kan je in plaats van een sopje gebruiken. Natuurlijk mag je wasbenzine niet zomaar weggooien (milieu!), dus dat maakt het gebruik weer wat lastiger. Met een koffiefilter kun je de wasbenzine filteren en meerdere keren gebruiken.

Smeermiddelen

Om een lager soepel te laten draaien wordt er gebruik gemaakt van een smeermiddel. Hiervoor worden drie soorten gebruikt.
Olie, het voordeel van olie is dat het lager heel licht loopt en geen opwarmtijd nodig heeft. Dit wordt vaak gebruikt door wedstrijdrijders. Zorg er wel voor
dat het een schone en dunne olie is met bv. teflon als extra bescherming. Een nadeel is dat de olie vaak moet worden ververst om het lager voldoende
smering te geven en te voor komen dat het lager ‘droog loopt’ wat extra slijtage met zich mee brengt. Een olie die erg goed werkt is de simpele derailleurolie van bijvoorbeeld Kroon, met P.T.F.E. (teflon) of WD-40 spray.
Vet als lagervet blijft langer zijn werk doen dan olie en wordt daarom vaak gebruikt in recreatie skates en skeelers omdat het minder onderhoud nodig heeft. Meestal gebeurt dit in dichte lagers. Nadeel is dat vet even op arm tijd nodig heeft voordat het lager echt soepel gaat draaien. Een nog groter nadeel van vet is ‘verzeping’. Dit ontstaat wanneer water en vet onder hoge druk en met hoge mixsnelheden (dus de kogeltjes die hard ronddraaien in het lager). Voeg daarbij wat vuil toe en de wielen staan vast.
Gel is eigenlijk de tussen vorm van olie en vet, het geeft een goede bescherming van het lager en teven goede roleigenschappen. Het kan zowel in half-open als gesloten lagers gebruikt worden.

;

(met dank aan www.schaatsclubgouda.nl)